23-dalva-hvid-2007-600x600

fredag, 23. december 2022

Bag dagens låge gemmer sig en 20 ÅRS TAWNY portvin fra PORTO CRUZ.

TYPE: En 20 års Tawny portvin er en blend (blanding) af flere Tawny portvine med forskellig lagringsalder på mindre egetræsfade. Portvinen får med tiden på de små egetræsfade en mere gylden-brun farve, fordi den har større berøringsflade med fadet, hvorigennem den gradvist iltes. Målsætningen for en bestemt producent er, at den 20 års Tawny blendes, så den opnår de samme karakteristika år efter år. Det er Portvinsinstituttet (IVDP), som vurderer, at denne portvin har alle sensoriale karakteristika af en 20 års Tawny. Alt efter de særlige karakteristika af de specifikke Tawny portvine som anvendes, samt blandingsforholdet, kan en 20 års Tawny i princippet godt være 19 år i gennemsnit, så længe den lever op til Portvinsinstituttets sensoriale krav i denne kategori. Man finder dog som regel portvine i denne kategori, som reelt er ældre end 20 år i gennemsnit. Af mange vurderes den 20 års Tawny som best-value-4-money i familien af Tawnies med indikation af alder (10, 20, 30 og 40 års).

DRUER: Touriga National, Touriga Franca, Tinta Cão, Tinta Barroca og Tinta Roriz – alle røde druesorter.

SANSEINDTRYK: Gyldenbrun farve med orange reflekser. Rig og kompleks aroma af karamel og valnødder. I munden er frugten fremtrædende, med bløde men stadig komplekse smagsnoter, balanceret af et delikat strejf af egetræsfad.

SERVERING OG OPBEVARING EFTER ÅBNING: Bør nydes ved 12-14 grader. Dekantering er ikke nødvendig. Efter den er åbnet kan den holde sin friskhed i flere uger, hvis den opbevares køligt.

GASTRONOMISK TIP: And à l´orange. Gammeldags æblekage. Mandel- og honningtærte. Desserter med kanel.

PRODUCENT: Gran Cruz – porto-cruz.com
SUB-REGION: Cima Corgo.