21-Messias_40_aars_tawny-800x800

onsdag, 21. december 2022

Bag dagens låge gemmer sig en LATE BOTTLED VINTAGE 2016 portvin fra KOPKE.

TYPE: En Late Bottled Vintage (LBV) er en Ruby-stil portvin fra et enkelt høstår. Som navnet indikerer, kommer denne type portvin først på flaske senere hen sammenlignet med en Vintage portvin.  LBV´en er normalt lagret mellem 4 til 6 år i store egetræskar, hvilket gør, at de beholder meget af den intense og livlige frugt-karakter, men tilføres blødhed og kompleksitet fra fadet. Udover høståret vil aftapnings-året normalt også stå på etiketten. Normalt aftappes hele mængden af en LBV-årgang samme år for at have denne samme profil, mens nogle få producenter gør det løbende i det 4., 5. og 6. år. Størstedelen af LBV´erne er filtreret, før de kommer på flaske, hvilket vil sige, at de er drikkeklar, men flere og flere bliver nu aftappet uden filtrering, hvorved de har mulighed for at udvikle sig i flasken – ligesom man kender det fra en Vintage portvin. Hvis LBV´en er ufiltreret vil det som regel stå på etiketten.

LAGRING: Denne Late Bottled Vintage 2016 fra Kopke er filtreret ved aftapning på miniature-flaske i 2021 og har dermed lagt på store egetræskar i ca. 5 år.

DRUER: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz og Sousão – alle røde druesorter.

SANSEINDTRYK: Dyb mørk lilla farve med en livlig og intens rubinrød kant. Duft af modne skovbær kombineret med noter af violer, sort peber og et strejf af eukalyptus-blad. I munden har den faste tanniner og en livlig og sprød syre. Smag af hindbær, brombær og abrikos. Lang og vedvarende eftersmag.

SERVERING OG OPBEVARING EFTER ÅBNING: Bør nydes ved 16-18 grader. Dekantering er muligvis nødvendig, hvis den åbnes flere år efter aftapningsåret, da der kan forekomme bundfald. Efter den er åbnet kan en filtreret LBV holde sin friskhed i flere uger, hvis den opbevares køligt.

GASTRONOMISK TIP: Oplagt til desserter med mørk chokolade og skovbær. Mint chokolate cheesecake. Bløde og mellemstærke oste.

PRODUCENT: Kopke – kopke1638.com
SUB-REGION: Cima Corgo.

IMPORTØR: ViniPortugal – www.viniportugal.dk