3-20 års Tawny Messias-600x600

mandag, 19. december 2022

Bag dagens låge gemmer sig en 30 ÅRS WHITE portvin fra KOPKE.

Dette er en verdenspremiere på Kopke 30 års White i miniature-format, da den er special-aftappet til Luksus Portvinsjulekalender 2021.

TYPE: En 30 års White portvin er en blend (blanding) af flere hvide portvine med forskellig lagringsalder på mindre egetræsfade. Med tiden på de små egetræsfade går portvinen fra at være gullig til en mørkere og mørkere gylden-brun farve. Det er Portvinsinstituttet (IVDP), som vurderer, at denne portvin har alle sensoriale karakteristika af en 30 års White. Alt efter de særlige karakteristika af de specifikke hvide portvine som anvendes, samt blandingsforholdet, kan en 30 års White i princippet godt være 29 år i gennemsnit, så længe den lever op til Portvinsinstituttets sensoriale krav i denne kategori. Man finder som regel portvine i denne kategori, som reelt er ældre end 30 år i gennemsnit. Hvid portvin er den eneste type, som kategoriseres efter sødme- og tørhedsgrad (gram sukker pr. L) – derunder Extra Dry White (<40 gr/L), Dry White (40-65 gr/L), White (halv-sød) (65-85 gr/L), Sweet White (85-130 gr/L) og Lágrima White (ekstra sød) (>130 gr/L). For at opnå en mere tør portvin tilføres druesprit (med 77% alkohol, uden smag eller duft) først senere i gæringsprocessen, når mere af druesukkeret er omdannet til alkohol. I 30 års White-kategorien findes også 30 års Dry White.

DRUER: En blanding af typiske grønne druesorter fra Douro.

SANSEINDTRYK: Gylden farve. Dyb og rig duft med noter af valnød og tørret figen. Delikat, kompleks og fløjlsagtig i munden med polerede og runde tanniner, som balancerer dens syre. En kraftfuld og vedvarende eftersmag.

SERVERING OG OPBEVARING EFTER ÅBNING: Bør nydes ved 10-12 grader. Dekantering er ikke nødvendig. Efter den er åbnet kan den holde sin friskhed i flere uger, hvis den opbevares køligt.

GASTRONOMISK TIP: Creme brulee. Apple crumble.

PRODUCENT: Kopke – kopke1638.com
SUB-REGION: Cima Corgo.

IMPORTØR: ViniPortugal – www.viniportugal.dk