10-messias-colheita-1980-600x600

lørdag, 17. december 2022

Bag dagens låge gemmer sig en LATE BOTTLED VINTAGE 2017 portvin fra VISTA ALEGRE.

TYPE: En Late Bottled Vintage (LBV) er en Ruby-stil portvin fra et enkelt høstår. Som navnet indikerer, kommer denne type portvin først på flaske senere hen sammenlignet med en Vintage portvin.  LBV´en er normalt lagret mellem 4 til 6 år i store egetræskar, hvilket gør, at de beholder meget af den intense og livlige frugt-karakter, men tilføres blødhed og kompleksitet fra fadet. Udover høståret vil aftapnings-året normalt også stå på etiketten. Normalt aftappes hele mængden af en LBV-årgang samme år for at have denne samme profil, mens nogle få producenter gør det løbende i det 4., 5. og 6. år. Størstedelen af LBV´erne er filtreret, før de kommer på flaske, hvilket vil sige, at de er drikkeklar, men flere og flere bliver nu aftappet uden filtrering, hvorved de har mulighed for at udvikle sig i flasken – ligesom man kender det fra en Vintage portvin. Hvis LBV´en er ufiltreret vil det som regel stå på etiketten.

LAGRING: Denne Late Bottled Vintage 2017 fra Vista Alegre er ufiltreret ved aftapning på miniature-flaske i 2021 og har dermed lagt på store egetræskar i ca. 4 år.

DRUER: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Amarela, Sousão og Tinto Cão – alle røde druesorter.

SANSEINDTRYK: Rubinrød farve. Duften er rig og intens af modne mørke bær. I munden er den meget flot struktureret, fuld af frugt, livlig, blød og fyldig.

SERVERING OG OPBEVARING EFTER ÅBNING: Bør nydes ved 14-16 grader. Dekantering er muligvis nødvendig, hvis den åbnes flere år efter aftapningsåret, da der kan forekomme bundfald. Efter den er åbnet kan en ufiltreret LBV holde sin friskhed en uges tid, hvis den opbevares køligt.

GASTRONOMISK TIP: Oplagt sammen med bløde og stærke oste, desserter lavet på mørk chokolade, fløde og kaffe, eller friske skovbær.

PRODUCENT: Vallegre – www.vallegre.pt
SUB-REGION: Baixo Corgo (Quinta da Lameira) og Cima Corgo (Quinta da Vista Alegre og Quinta de Valle Longo).

IMPORTØR: Lago Import – www.lago.dk