messias-tawny-colheita-2011

torsdag, 14. december 2023

Bag dagens låge gemmer sig en TAWNY COLHEITA 2011 portvin fra MESSIAS.

Dette er en verdenspremiere på Messias Tawny Colheita 2011 i miniature-format, da den er special-aftappet til Portvinsjulekalender 2023.

TYPE: En Colheita eller Single Harvest er en Tawny portvin fra et enkelt høstår, som er ældet minimum 7 år på mindre egetræsfade. Colheita portvinen bliver aftappet efter behov, så man vil kunne finde forskellige fadlagrings-stadier af selvsamme vin på markedet over tid. Portvinen får med tiden på de mindre egetræsfade en mere gylden-brun farve, fordi den har større berøringsflade med fadet, hvorigennem den gradvist iltes. Udover høståret vil aftapnings-året normalt også stå på etiketten. Colheita portvin er filtreret og drikkeklar og vil som regel ikke udvikle sig til det bedre i flasken.

LAGRING: Denne Tawny Colheita 2011 fra Messias er aftappet på miniature-flaske i 2023 og har dermed lagt på egetræsfade i ca. 12 år. Messias anvender et enkelt mellemstort egetræsfad til hele denne årgangsvin, så den udvikler sig uniformt. Det gør Messias med alle deres Colheita´er.

DRUER: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tinto Cão (alle røde druesorter), samt lidt grønne druer også.

SANSEINDTRYK: Rød-brun murstensfarve. Komplekse aromaer med noter af nødder og tørrede frugter, samt et strejf af mandarin og vanilje. I munden har den en rig tekstur, hvor alle duftene bekræftes, og slutter med en lang og elegant eftersmag.

SERVERING OG OPBEVARING EFTER ÅBNING: Bør nydes ved 12-14 grader. Efter den er åbnet kan den holde sin friskhed i flere uger, hvis den opbevares køligt.

GASTRONOMISK TIP: Pandestegt ande eller gåse foie-gras med sauterede æblestykker og krydder-brød. Gedeost og æblesauce gratin. Oplagt til intense oste og desserter med karamel, tørrede frugter og krydderier (bl.a. kanel og ingefær).

PRODUCENT: Caves Messias – www.cavesmessias.pt

SUB-REGION: Cima Corgo.

IMPORTØR: Nordjysk Vinimport – www.nordjysk-vinimport.dk

#14december #portvinsjulekalender #portvin #messias #tawny #colheita #singleharvest #vingaven #nordjyskvinimport