Bag dagens låge gemmer sig en LATE BOTTLED VINTAGE 2018 portvin fra TAYLOR´S.
Dette er en premiere på Taylor´s Late Bottled Vintage 2018 i Portvinsjulekalender.
TYPE: En Late Bottled Vintage (LBV) er en Ruby-stil portvin fra et enkelt høstår. Som navnet indikerer, kommer denne type portvin først på flaske senere hen sammenlignet med en Vintage portvin. LBV´en lagres mellem 4 til 6 år i store egetræskar og/eller på stålkar, hvilket gør, at de beholder meget af den intense og livlige frugt-karakter, men tilføres blødhed og kompleksitet fra fadet. Udover høståret vil aftapnings-året normalt også stå på etiketten. Normalt aftappes hele mængden af en LBV-årgang samme år. Størstedelen af LBV´erne er filtreret, før de kommer på flaske, hvilket vil sige, at de er drikkeklar, men flere og flere bliver nu aftappet uden filtrering, hvorved de har større potentiale for at udvikle sig i flasken – ligesom man kender det fra en Vintage portvin. Hvis LBV´en er ufiltreret vil det som regel stå på etiketten.
LAGRING: Denne Late Bottled Vintage 2018 fra Taylor´s er filtreret ved aftapning på miniature-flaske i 2023 og har dermed lagt på store egetræskar i ca. 5 år.
DRUER: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz og Tinta Barroca – alle røde druesorter.
SANSEINDTRYK: Dyb rubinrød farve. Næsen er meget fin, hvor en rig duft af jordbær-syltetøj er gennemtrængende, i flot samhørighed med et urtet præg, et frisk strejf af cedertræ og mokka. I munden derimod fremkommer vinen mere stram og med livlige tanniner, som ender ud i lang eftersmag med masser af frugt.
SERVERING OG OPBEVARING EFTER ÅBNING: Bør nydes ved 16-18 grader. Dekantering er muligvis nødvendig, hvis den åbnes flere år efter aftapningsåret. Efter den er åbnet kan den holde sin friskhed i flere uger, hvis den opbevares køligt.
GASTRONOMISK TIP: Går godt sammen med det store ostebord med en variation af oste – cremede som kraftige, kiks og syltetøj. Desuden er LBV´en den ideelle portvin til julens risalamande, da dens intense men afrundede røde frugtsmag passer til kirsebærsovsen.
PRODUCENT: Taylor´s, Fladgate & Yeatman – www.taylor.pt
SUB-REGION: Quinta do Junco (Cima Corgo), Quinta de Terra Feita (Cima Corgo) og Quinta de Vargellas (Douro Superior).
IMPORTØR: Best Selection – https://bestselection.dk/
#7december #portvinsjulekalender #portvin #taylors #latebottledvintage #vingaven #nordjyskvinimport