Bag dagens låge gemmer sig en 10 ÅRS DRY WHITE portvin fra MESSIAS.
TYPE: En 10 års Dry White portvin er en blend (blanding) af flere hvide portvine med forskellig lagringsalder på mindre egetræsfade. Med tiden på de små egetræsfade går portvinen fra at være gullig til en mørkere og mørkere gylden-brun farve. Det er Portvinsinstituttet (IVDP), som vurderer, at denne portvin har alle sensoriale karakteristika af en 10 års White. Alt efter de særlige karakteristika af de specifikke hvide portvine som anvendes, samt blandingsforholdet, kan en 10 års White i princippet godt være 9 år i gennemsnit, så længe den lever op til Portvinsinstituttets sensoriale krav i denne kategori. Man finder som regel portvine i denne kategori, som reelt er ældre end 10 år i gennemsnit. Hvid portvin er den eneste type, som kategoriseres efter sødme- og tørhedsgrad (gram sukker pr. L) – derunder Extra Dry White (<40 gr/L), Dry White (40-65 gr/L), White (halv-sød) (65-85 gr/L), Sweet White (85-130 gr/L) og Lágrima White (ekstra sød) (>130 gr/L). For at opnå en mere tør portvin tilføres druesprit (med 77% alkohol, uden smag eller duft) først senere i fermenteringsprocessen, når mere af druesukkeret er omdannet til alkohol.
DRUER: Malvasia Fina, Rabigato, Códega do Larinho og Viosinho – alle grønne druesorter.
SANSEINDTRYK: Lys gyldenbrun farve. Duft af vanilje og krydderier, samt et strejf af blomster. I smagen bekræftes disse karakteristika, kombineret med afdæmpet egetræsfad og en god syre. Lang og behagelig eftersmag.
SERVERING OG OPBEVARING EFTER ÅBNING: Bør nydes ved 10-12 grader. Dekantering er ikke nødvendig. Efter den er åbnet kan den holde sin friskhed i flere uger, hvis den opbevares køligt.
GASTRONOMISK TIP: Saltmandler. Frisk parmesan. Røget laks og mascarpone kanapéer. Tun-fisk tartar.
PRODUCENT: Caves Messias – www.cavesmessias.pt
SUB-REGION: Cima Corgo.
IMPORTØR: Nordjysk Vinimport – www.nordjysk-vinimport.dk