3-Trovisca Vintage 2020-øko-600x600

lørdag, 03. december 2022

Bag dagens låge gemmer sig en ØKOLOGISK VINTAGE 2020 portvin fra QUINTA DA TROVISCA.

Dette er en verdenspremiere på Quinta da Trovisca Økologisk Vintage 2020, da den endnu ikke er kommet på markedet.

TYPE: En Vintage er en Ruby-stil portvin fra et enkelt høstår. Den anses for at være det bedste af det bedste inden for portvinsverdenen, fordi det er de absolut bedste druer, som udvælges til denne kategori af portvine, og det er kun i ekstraordinært gode høstår at producenten deklarerer Vintage. En Vintage lagres ca. 2 år på som regel store egetræsfade, da den skal aftappes mellem det 2. og 3. år fra høståret. Den forholdsvist korte lagring gør, at den beholder den intense og livlige frugt-karakter, når den aftappes. Udover høståret vil aftapnings-året normalt også stå på etiketten. En Vintage portvine er ufiltreret ved aftapning, hvorved den har et stort ældningspotentiale på flaske. Med tiden på flaske reduceres den intense frugt-karakter og tanninerne bliver blødere. Hvornår en Vintage bør drikkes, er helt op til smag og behag. Der er også stor forskel på Vintage-profilen fra de forskellige producenter. En Vintage bør opbevares køligt, mørkt og tørt, samt i liggende stilling, så vinen har kontakt med korkproppen. Denne type portvin er kendt for at skabe bundfald med tiden på flaske og bør derfor forsigtigt dekanteres før servering. Jo ældre en Vintage portvin bliver, desto mere iltning har den behov for før servering. Modsat de øvrige typer portvin, bør en Vintage drikkes inden for få dage efter åbning.

LAGRING: Denne Vintage 2020 fra Quinta da Trovisca er ufiltreret ved aftapning på miniature-flaske i 2022 og har dermed lagret i store egetræskar i ca. 2 år.

DRUER: Tinta Roriz, Touriga Nacional, Touriga Franca og Sousão – alle røde druesorter.

SANSEINDTRYK: Mørk rubinrød farve. Elegant, men intens duft af blåbær, sort peber, kirsebær, sandeltræ. Typisk Quevedo-stil, med en tør begyndelse og pebret smag. Faste tanniner. Rund og frugtig i munden. Fyldt med modne mærke blommer og violer. En lang og intens eftersmag, fyldt med krydderier og røde bær.

SERVERING OG OPBEVARING EFTER ÅBNING: Bør nydes ved 16-18 grader. Dekantering er nødvendig, hvis den åbnes flere år efter aftapningsåret. Efter den er åbnet kan en Vintage portvin holde sin friskhed i nogle dage, hvis den opbevares køligt.

GASTRONOMISK TIP: Denne Vintage 2020 er stadig meget ung og tanninfyldt, så hvis man skal nyde den til mad på nuværende tidspunkt, kan det f.eks. være med en god peberbøf eller lignende.

PRODUCENT: Quinta da Trovisca – www.trovisca.com

SUB-REGION: Cima Corgo.

IMPORTØR: Nordjysk Vinimport – www.nordjysk-vinimport.dk