2-Mignonette-CRUZ-LBV-2017-5cl-600x600

fredag, 02. december 2022

Bag dagens låge gemmer sig en LATE BOTTLED VINTAGE 2017 portvin fra PORTO CRUZ.

Dette er en verdenspremiere på Porto Cruz Late Bottled Vintage 2017 i miniature-format, da den er special-aftappet til Portvinsjulekalender 2022.

TYPE: En Late Bottled Vintage (LBV) er en Ruby-stil portvin fra et enkelt høstår. Som navnet indikerer, kommer denne type portvin først på flaske senere hen sammenlignet med en Vintage portvin.  LBV´en lagres mellem 4 til 6 år i store egetræskar, hvilket gør, at de beholder meget af den intense og livlige frugt-karakter, men tilføres blødhed og kompleksitet fra fadet. Udover høståret vil aftapnings-året normalt også stå på etiketten. Normalt aftappes hele mængden af en LBV-årgang samme år for at have denne samme profil, mens nogle få producenter gør det løbende i det 4., 5. og 6. år. Størstedelen af LBV´erne er filtreret, før de kommer på flaske, hvilket vil sige, at de er drikkeklar, men flere og flere bliver nu aftappet uden filtrering, hvorved de har mulighed for at udvikle sig i flasken – ligesom man kender det fra en Vintage portvin. Hvis LBV´en er ufiltreret vil det som regel stå på etiketten.

LAGRING: Denne Late Bottled Vintage 2017 fra Porto Cruz er filtreret ved aftapning på miniature-flaske i 2022 og har dermed lagt på store egetræskar i ca. 5 år.

DRUER: En blanding af typiske røde druesorter fra Douro.

SANSEINDTRYK: Intens rubinrød farve. Duft af røde bær. I munden er den rig og fyldig med noter af mørke bær, mynte og krydderier.

SERVERING OG OPBEVARING EFTER ÅBNING: Bør nydes ved 14-16 grader. Dekantering er muligvis nødvendig, hvis den åbnes flere år efter aftapningsåret, da der kan forekomme bundfald. Efter den er åbnet kan en ufiltreret LBV holde sin friskhed en uges tid, hvis den opbevares køligt.

GASTRONOMISK TIP: Oplagt sammen med bløde og stærke oste, rødt kød med kraftig sauce, desserter lavet på mørk chokolade eller med friske skovbær. Risalamande.

PRODUCENT: Gran Cruz – porto-cruz.com

SUB-REGION: Cima Corgo.