15-Taylors-LBV-2017-600x600

fredag, 02. december 2022

Bag dagens låge gemmer sig en LATE BOTTLED VINTAGE 2017 portvin fra TAYLOR´S.

TYPE: En Late Bottled Vintage (LBV) er en Ruby-stil portvin fra et enkelt høstår. Som navnet indikerer, kommer denne type portvin først på flaske senere hen sammenlignet med en Vintage portvin.  LBV´en lagres mellem 4 til 6 år i store egetræskar, hvilket gør, at de beholder meget af den intense og livlige frugt-karakter, men tilføres blødhed og kompleksitet fra fadet. Udover høståret vil aftapnings-året normalt også stå på etiketten. Normalt aftappes hele mængden af en LBV-årgang samme år for at have denne samme profil, mens nogle få producenter gør det løbende i det 4., 5. og 6. år. Størstedelen af LBV´erne er filtreret, før de kommer på flaske, hvilket vil sige, at de er drikkeklar, men flere og flere bliver nu aftappet uden filtrering, hvorved de har mulighed for at udvikle sig i flasken – ligesom man kender det fra en Vintage portvin. Hvis LBV´en er ufiltreret vil det som regel stå på etiketten.

LAGRING: Denne Late Bottled Vintage 2017 fra Taylor´s er filtreret ved aftapning på miniature-flaske i 2022 og har dermed lagt på store egetræskar i ca. 5 år.

DRUER: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz og Tinta Barroca – alle røde druesorter.

SANSEINDTRYK: Dyb rubinrød farve samt frisk, intens og velafbalanceret duft af røde frugter, såsom hindbær, kirsebær, røde blommer, samt undertoner af ribs og lakrids. Den har en fyldig og kompleks, men samtidig blød, rund og saftig frugtsmag med strejf af mørk chokolade. Livlige men velintegrerede tanniner samt en lang og behagelig eftersmag.

SERVERING OG OPBEVARING EFTER ÅBNING: Bør nydes ved 16-18 grader. Dekantering er muligvis nødvendig, hvis den åbnes flere år efter aftapningsåret. Efter den er åbnet kan den holde sin friskhed i flere uger, hvis den opbevares køligt.

GASTRONOMISK TIP: Går godt sammen med det store ostebord med en variation af oste – cremede som kraftige, kiks og syltetøj. Desuden er LBV´en den ideelle portvin til julens risalamande, da dens intense men afrundede røde frugtsmag passer til kirsebærsovsen.

PRODUCENT: Taylor´s, Fladgate & Yeatman – www.taylor.pt

SUB-REGION: Quinta do Junco (Cima Corgo), Quinta de Terra Feita (Cima Corgo) og Quinta de Vargellas (Douro Superior).

IMPORTØR: Best Selection – https://bestselection.dk/