Marthas Colheita 2005

mandag, 07. december 2020

Bag dagens låge gemmer sig en TAWNY COLHEITA 2005 portvin fra MARTHA´S.

Det er en verdenspremiere på Martha´s Tawny Colheita 2005 i miniature-format, da den er special-aftappet til Portvinsjulekalender 2019.

TYPE: En Colheita eller Single Harvest er en Tawny portvin fra et enkelt høstår, som er ældet minimum 7 år på egetræsfade. Colheita portvinen bliver aftappet efter behov, så man vil kunne finde forskellige fadlagrings-stadier af selvsamme vin på markedet over tid. Portvinen får med tiden på de små egetræsfade en mere gylden-brun farve, fordi den har større berøringsflade med fadet, hvorigennem den gradvist iltes. Udover høståret vil aftapnings-året normalt også stå på etiketten. Colheita portvin er filtreret og drikkeklar (ikke ment at skulle gemmes) og vil ikke udvikle sig yderligere i flasken.

LAGRING: Denne Tawny Colheita 2005 fra Martha´s er aftappet på miniature-flaske i 2019 og har dermed lagt på egetræsfade i ca. 14 år.

DRUER: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinto Cão, Tinta Amarela og Tinta Roriz (Tempranillo) – alle røde druesorter.

SANSEINDTRYK: Mørk gyldenbrun farve. Duft af moden frugt. Smagen er blød med noter af karamel, krydderier og tørret appelsinskal. Teksturen udvikle sig i munden, og ender i en lang eftersmag.

SERVERING OG OPBEVARING EFTER ÅBNING: Bør nydes ved 12-14 grader. Dekantering er ikke nødvendig. Efter den er åbnet kan den holde sin friskhed i flere uger, hvis den opbevares køligt.

GASTRONOMISK TIP: Hvid fisk i urtenage. Svampe-risotto. Apple crumble med kanel.

PRÆMIER: Selezione del Sindaco (Stor Guld), International Wine & Spirit Competition 2017 (Sølv), Decanter World Wine Awards 2017 (89 points / Bronze), Vivino 2018 (4,4 af 5 stjerner).

PRODUCENT: Martha´s Wines & Spirits – http://marthasgroup.com/

IMPORTØR: Mac Y – www.macy.dk