Dalva LBV 2013

søndag, 06. december 2020

Bag dagens låge gemmer sig en LATE BOTTLED VINTAGE 2013 portvin fra DALVA.

Dalva´s LBV 2013 er special-aftappet i miniature-format til Portvinsjulekalender 2019.

TYPE: En Late Bottled Vintage (LBV) er en Ruby-stil portvin fra et enkelt høstår. Som navnet indikerer, kommer denne type portvin først på flaske senere hen sammenlignet med en  Vintage portvin.  LBV´en er normalt lagret mellem 4 til 6 år i store egetræskar, hvilket gør, at de beholder meget af den intense og livlige frugt-karakter, men tilføres blødhed og kompleksitet fra fadet. Udover høståret vil aftapnings-året normalt også stå på etiketten. Størstedelen af LBV´erne er filtreret, før de kommer på flaske, hvilket vil sige, at de er drikkeklar, men flere og flere bliver nu aftappet uden filtrering, hvorved de har mulighed for at udvikle sig i flasken – ligesom man kender det fra en Vintage portvin. Hvis LBV´en er ufiltreret vil det som regel stå på etiketten.

LAGRING: Denne Late Bottled Vintage 2013 fra Dalva er filtreret ved aftapning på miniature-flaske i 2019 og har dermed lagt på store egetræskar i ca. 5½ år.

DRUER: Tinta Roriz (Tempranillo) og Touriga Nacional – alle røde druesorter.

SANSEINDTRYK: Dyb rubinrød farve og en kompleks næse med lag af chokolade, kirsebær og moden frugt. I smagen er den kraftfuld men også yderst elegant med masser af sødme og fedme. Blandt smagsnuancerne finder man chokolade, figen, hindbær og kirsebær.

SERVERING OG OPBEVARING EFTER ÅBNING: Bør nydes ved 16-18 grader. Dekantering er muligvis nødvendig, hvis den åbnes flere år efter aftapningsåret. Efter den er åbnet kan den holde sin friskhed i flere uger, hvis den opbevares køligt.

GASTRONOMISK TIP: Går godt sammen med bløde, cremede og kraftige oste, såsom blåskimmelost, desserter baseret på skovbær , samt mørk chokolade. Oksekøds-tacos.

PRODUCENT: C. da Silva – www.cdasilva.pt

IMPORTØR: Vinmonopolet – www.vinmonopolet.dk