Valeira White Dry Port

onsdag, 04. december 2019

Bag dagens låge gemmer sig en DRY WHITE portvin fra QUINTA DA VALEIRA.

Det er en verdenspremiere på Quinta da Valeira´s Dry White i miniature-format, da den er special-aftappet til Portvinsjulekalender 2019.

TYPE: Dry White er en tør hvid portvin produceret på hvide druer. Modsat de røde portvine, så er drueskallerne ikke i kontakt med druemosten under fermenteringsprocessen. Alle hvide portvine – bortset fra White Colheita – er en blend af flere årgange. Den lagres mindst 3 år på egetræsfade eller ståltanke, alt efter hvilken profil portvinshuset ønsker sin hvide portvin at have. Hvid portvin er den eneste type, som kategoriseres efter sødme- og tørhedsgrad (gram sukker pr. L) – derunder Extra Dry White (<40 gr/L), Dry White (40-65 gr/L), White (halv-sød) (65-85 gr/L), Sweet White (85-130 gr/L) og Lágrima White (ekstra sød) (>130 gr/L). For at opnå en mere tør portvin tilføres druesprit (med 77% alkohol, uden smag eller duft) først senere i fermenteringsprocessen, når mere af druesukkeret er omdannet til alkohol. Der findes også en Light Dry White, hvor forskellen ligger i en lidt lavere alkohol-procent på 17-18% (sammenlignet med normalt 19-20%), ligesom andre portugisiske hedvine såsom Moscatel og Madeira-vin.

DRUER: Gouveio, Rabigato og Viosinho – alle hvide druesorter.

SANSEINDTRYK: Bleg gylden farve. Duft med noter af stenfrugt såsom fersken og abrikos, efterfulgt af et krydret strejf af kanel. I munden har den en silkeblød tekstur og dejlig fersken-smag.

SERVERING OG OPBEVARING EFTER ÅBNING: Bør nydes kold ved 7-8 grader. Dekantering er ikke nødvendig. Efter den er åbnet kan den holde sin friskhed i flere uger, hvis den opbevares køligt.

GASTRONOMISK TIP: Perfekt sommer-drink på terassen med f.eks. marinerede oliven og ristede saltede mandler. Nyder man en god kraftig suppe på en kold vinterdag, giver man noget dybde ved at drysse lidt hvid portvin over suppen. Til dessert kan man servere citron eller lime sorbet i et martini-glas, hvor man hælder lidt af denne portvin over. Også lækker til skaldyr.

COCKTAIL TIP: Portonic – ½ del Dry White portvin, ½ del tonicvand, limeskive og knust is i et longdrink glas.

PRODUCENT: Quevedo – quevedoportwine.com; Quinta da Valeira – www.quintadavaleira.com

IMPORTØR: ViniPortugal – www.viniportugal.dk