Mignonette_CRUZ_LBV_2014_5cl_Point11

torsdag, 03. december 2020

Bag dagens låge gemmer sig en LATE BOTTLED VINTAGE 2014 portvin fra GRAN CRUZ.

Det er en verdenspremiere på Gran Cruz´s LBV i miniature-format, da den er special-aftappet til Portvinsjulekalender 2019.

TYPE: En Late Bottled Vintage (LBV) er en Ruby-stil portvin fra et enkelt høstår. Som navnet indikerer, kommer denne type portvin først på flaske senere hen sammenlignet med en  Vintage portvin.  LBV´en er normalt lagret mellem 4 til 6 år i store egetræskar, hvilket gør, at de beholder meget af den intense og livlige frugt-karakter, men tilføres blødhed og kompleksitet fra fadet. Udover høståret vil aftapnings-året normalt også stå på etiketten. Størstedelen af LBV´erne er filtreret, før de kommer på flaske, hvilket vil sige, at de er drikkeklar, men flere og flere bliver nu aftappet uden filtrering, hvorved de har mulighed for at udvikle sig i flasken – ligesom man kender det fra en Vintage portvin. Hvis LBV´en er ufiltreret vil det som regel stå på etiketten.

LAGRING: Denne Late Bottled Vintage 2014 fra Gran Cruz er filtreret ved aftapning på miniature-flaske i 2019 og har dermed lagt på store egetræskar i ca. 4½ år.

DRUER: En blanding af traditionelle røde druesorter fra Douro.

SANSEINDTRYK: Denne LBV har en intens rubinrød farve. Duften er præget af røde bær-noter. Den er rig og fyldig i smagen med noter af mynte, krydderier og mørke bær.

SERVERING OG OPBEVARING EFTER ÅBNING: Bør nydes ved 16-18 grader. Dekantering er muligvis nødvendig, hvis den åbnes flere år efter aftapningsåret. Efter den er åbnet kan en filtreret LBV holde sin friskhed i nogle uger, hvis den opbevares køligt.

GASTRONOMISK TIP: Oplagt sammen med et godt stykke rødt kød med en kraftig oste- eller pebersauce. Bløde men kraftige oste, såsom bl.a. Stilton.

PRÆMIER: Vivino (3,7 af 5 stjerner).

PRODUCENT: Gran Cruz – http://porto-cruz.com/