23-Trovisca 40 aars white-600x600

fredag, 23. december 2022

Bag dagens låge gemmer sig en 40 ÅRS WHITE portvin fra QUINTA DA TROVISCA.

Dette er en verdenspremiere, da den endnu ikke er kommet på markedet.

TYPE: En 40 års White portvin er en blend (blanding) af flere hvide portvine med forskellig lagringsalder på mindre egetræsfade. Med tiden på de små egetræsfade går portvinen fra at være gullig til en mørkere og mørkere gylden-brun farve. Det er Portvinsinstituttet (IVDP), som vurderer, at denne portvin har alle sensoriale karakteristika af en 40 års White. Alt efter de særlige karakteristika af de specifikke hvide portvine som anvendes, samt blandingsforholdet, kan en 30 års White i princippet godt være 39 år i gennemsnit, så længe den lever op til Portvinsinstituttets sensoriale krav i denne kategori. Man finder som regel portvine i denne kategori, som reelt er ældre end 40 år i gennemsnit. Hvid portvin er den eneste type, som kategoriseres efter sødme- og tørhedsgrad (gram sukker pr. L) – derunder Extra Dry White (<40 gr/L), Dry White (40-65 gr/L), White (halv-sød) (65-85 gr/L), Sweet White (85-130 gr/L) og Lágrima White (ekstra sød) (>130 gr/L). For at opnå en mere tør portvin neutral druesprit (med 77% alkohol) først senere i gæringsprocessen, når mere af druesukkeret er omdannet til alkohol. I 40 års White-kategorien findes også 40 års Dry White.

DRUER: En blanding af typiske grønne druesorter fra Douro.

SANSEINDTRYK: Gylden farve med grøn kant. Kompleks og dyb i duften. Elegante og intense noter af honning, ristede valnødder, friske mandler, creme brulee og rosiner. Smag af rosiner og honning i starten, efterfulgt af behagelig og frisk bitter smag af tørret frugt og mandler. Eftersmagen er fyldt med noter af karamel, rosiner, creme brulee og krydderier. Flot og velbalanceret.

SERVERING OG OPBEVARING EFTER ÅBNING: Bør nydes ved 10-12 grader. Dekantering er ikke nødvendig. Efter den er åbnet kan den holde sin friskhed i flere uger, hvis den opbevares køligt.

GASTRONOMISK TIP: Oplagt at nyde sammen med julekonfekten, sammen med en god cigar eller blot for sig selv.

PRODUCENT: Quinta da Trovisca – www.trovisca.com

SUB-REGION: Cima Corgo.

IMPORTØR: Nordjysk Vinimport – www.nordjysk-vinimport.dk

#23december #portvinsjulekalender #portvin #quintadatrovisca #whiteport #vingaven #nordjyskvinimport