23-noble-murat-lbv-2014

onsdag, 23. december 2020

Bag dagens låge gemmer sig en LATE BOTTLED VINTAGE 2014 portvin fra NOBLE & MURAT.

Det er en verdenspremiere på Noble & Murat Late Bottled Vintage 2014 i miniature-format, da den er special-aftappet til Portvinsjulekalender 2020

TYPE: En Late Bottled Vintage (LBV) er en Ruby-stil portvin fra et enkelt høstår. Som navnet indikerer, kommer denne type portvin først på flaske senere hen sammenlignet med en Vintage portvin.  LBV´en er normalt lagret mellem 4 til 6 år i store egetræskar, hvilket gør, at de beholder meget af den intense og livlige frugt-karakter, men tilføres blødhed og kompleksitet fra fadet. Udover høståret vil aftapnings-året normalt også stå på etiketten. Normalt aftappes hele mængden af en LBV-årgang samme år for at have denne samme profil, mens nogle få producenter gør det løbende i det 4., 5. og 6. år. Størstedelen af LBV´erne er filtreret, før de kommer på flaske, hvilket vil sige, at de er drikkeklar, men flere og flere bliver nu aftappet uden filtrering, hvorved de har mulighed for at udvikle sig i flasken – ligesom man kender det fra en Vintage portvin. Hvis LBV´en er ufiltreret vil det som regel stå på etiketten.

LAGRING: Denne Late Bottled Vintage 2014 fra Noble & Murat er ufiltreret ved aftapning på miniature-flaske i 2020 og har dermed lagt på store egetræskar i ca. 6 år.

DRUER: En blanding af røde druesorter fra gamle vinstokke.

SANSEINDTRYK: Rubinrød og meget tæt med retning mod det violette. Duften rummer mørke bær, lakrids, fugtig skovbund og en diskret nøddetone. Malt/marcipan supplerer. Smagen er sødmefuld og fed med mørke bær, træ, lakrids, nøddetone og marcipan. Fast frugtsyre med godt bid spiller fint op mod den fede frugt, der har væsentlig tyngde. Træ og røg supplerer i smagen. God nu men vinen vil udvikle sig over de næste par år med yderligere kompleksitet til følge.

SERVERING OG OPBEVARING EFTER ÅBNING: Bør nydes ved 14-16 grader. Dekantering er muligvis nødvendig, hvis den åbnes flere år efter aftapningsåret. Efter den er åbnet kan en ufiltreret LBV holde sin friskhed i en uges tid, hvis den opbevares køligt.

GASTRONOMISK TIP: Oplagt sammen med et godt stykke rødt kød med en kraftig oste- eller pebersauce. Bløde men kraftige oste, såsom bl.a. Stilton.

PRÆMIER: Vinhulen (91 points) og Vinavisen (5 stjerner).

PRODUCENT: Noble & Murat.
SUB-REGION: Cima Corgo.

IMPORTØR: The Wine Company – www.thewinecompany.dk