Cruz-Mignonette-20 ans (2)

tirsdag, 22. december 2020

Bag dagens låge gemmer sig en 20 ÅRS TAWNY portvin fra GRAN CRUZ.

Det er en verdenspremiere på Gran Cruz´ 20-års Tawny i miniature-format, da den er special-aftappet til Portvinsjulekalender 2019.

TYPE: En 20 års Tawny portvin er en blend (blanding) af flere Tawny portvine med forskellig lagringsalder på mindre egetræsfade. Portvinen får med tiden på de små egetræsfade en mere gylden-brun farve, fordi den har større berøringsflade med fadet, hvorigennem den gradvist iltes. Målsætningen for en bestemt producent er, at den 20 års Tawny blendes, så den opnår de samme karakteristika år efter år. Det er Portvinsinstituttet (IVDP), som vurderer, at denne portvin har alle sensoriale karakteristika af en 20 års Tawny. Alt efter de særlige karakteristika af de specifikke Tawny portvine som anvendes, samt blandingsforholdet, kan en 20 års Tawny i princippet godt være 19 år i gennemsnit, så længe den lever op til Portvinsinstituttets sensoriale krav i denne kategori. Man finder også portvine i denne kategori, som reelt er en del ældre end 20 år i gennemsnit. Af mange vurderes den 20 års Tawny som best-value-4-money i familien af Tawnies med indikation af alder (10, 20, 30 og 40 års).

DRUER: En blanding af traditionelle røde druesorter fra Douro.

SANSEINDTRYK: Gyldenbrun farve. Aromaer af karamel og valnød. Munden er fuld af tørret frugt. Bløde og komplekse smagsnuancer velbalanceret med et hint af egetræsfad.

SERVERING OG OPBEVARING EFTER ÅBNING: Bør nydes ved 12-14 grader. Dekantering er ikke nødvendig. Efter den er åbnet kan den holde sin friskhed i flere uger, hvis den opbevares køligt.

GASTRONOMISK TIP: Gratineret kammusling, and à l´orange og desserter med kanel. Eller blot for sig selv eller sammen med kaffen.

PRÆMIER: Vivino (4,2 stjerner af 5).

PRODUCENT: Gran Cruz – http://porto-cruz.com/en