Martha´s 10 years tawny

søndag, 20. december 2020

Bag dagens låge gemmer sig en 10 ÅRS TAWNY portvin fra MARTHA´S.

TYPE: En 10 års Tawny portvin er en blend (blanding) af flere Tawny portvine med forskellig lagringsalder på mindre egetræsfade, som i gennemsnit er ca. 10 år gammel. Portvinen får med tiden på de små egetræsfade en mere gylden-brun farve, fordi den har større berøringsflade med fadet, hvorigennem den gradvist iltes. Målsætningen for en bestemt producent er, at den 10 års Tawny blendes, så den opnår de samme karakteristika år efter år. Det er Portvinsinstituttet (IVDP), som vurderer, at denne portvin har alle sanseindtryk af en 10 års Tawny. Alt efter de særlige karakteristika af de specifikke Tawny portvine som anvendes, samt blandingsforholdet, kan en 10 års Tawny i princippet godt være 9 år i gennemsnit, så længe den lever op til IVDP´s krav til sanseindtryk i denne kategori. Man finder også portvine i denne kategori, som reelt er en del ældre end 10 år i gennemsnit.

DRUER: Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Barroca og Tinto Cão – alle røde druesorter.

SANSEINDTRYK: Martha´s 10 års Tawny har en dyb gyldenbrun farve, med stor kompleksitet af nødde- og ristede aromaer, som er kendetegnende dens lagring på egetræsfade. Den har en fyldig og vedvarende eftersmag.

SERVERING OG OPBEVARING: Bør nydes lettere afkølet ved 12-14 grader. Efter den er åbnet kan den holde sin friskhed i flere uger, hvis den opbevares køligt.

GASTRONOMISK TIP: Går godt sammen med desserter med creme-fyld, nødde-tærter og tungere desserter, hvor denne portvins mere fremtrædende alkohol vil få det til at balancere godt.

PRÆMIER: Decanter 2018 (89 points), Wine Enthuasiast 2016 (89 points), International Wine Challenge 2016 (Bronze), Decanter Asia Wine Awards 2014 (Sølv) og Vivino (3,8 af 5 stjerner).

PRODUCENT: Martha´s Wines & Spirits – http://marthasgroup.com/

IMPORTØR: Mac Y – www.macy.dk