Messias 40 aars tawny

lørdag, 18. december 2021

Bag dagens låge gemmer sig en 10 ÅRS TAWNY portvin fra GRAN CRUZ.

TYPE: En 10 års Tawny portvin er en blend (blanding) af flere Tawny portvine med forskellig lagringsalder på mindre egetræsfade. Portvinen får med tiden på de små egetræsfade en mere gylden-brun farve, fordi den har større berøringsflade med fadet, hvorigennem den gradvist iltes. Målsætningen for en bestemt producent er, at den 10 års Tawny blendes, så den opnår de samme karakteristika år efter år. Det er Portvinsinstituttet (IVDP), som vurderer, at denne portvin har alle sensoriale karakteristika af en 10 års Tawny. Alt efter de særlige karakteristika af de specifikke Tawny portvine som anvendes, samt blandingsforholdet, kan en 10 års Tawny i princippet godt være 9 år i gennemsnit, så længe den lever op til Portvinsinstituttets sensoriale krav i denne kategori. Man finder også portvine i denne kategori, som reelt er en del ældre end 10 år i gennemsnit.

DRUER: Tinta Barroca, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinto Cão, Touriga Franca og Touriga Nacional – alle røde druesorter.

SANSEINDTRYK: Mørk gyldenbrun farve. Aromaer af nødder. Smagen har noter af tørrede frugter og strejf af brændt kaffe.

SERVERING OG OPBEVARING: Bør nydes afkølet ved 12-14 grader. Efter den er åbnet kan den holde sin friskhed i flere uger, hvis den opbevares køligt.

GASTRONOMISK TIP: Svampe-risotto. Desserter baseret på nødder eller karamel.

PRÆMIER: International Wine Challenge 2014 (Sølv), Decanter World Wine Awards 2013 (Bronze), International Wine & Spirits Competition 2012 (Sølv) og Vivino (3,9 stjerner).

PRODUCENT: Gran Cruz – http://porto-cruz.com/