Messias Lagrima White

fredag, 18. december 2020

Bag dagens låge gemmer sig en LÁGRIMA WHITE portvin fra MESSIAS.

Det er en verdenspremiere på Messias´ Lágrima White i miniature-format, da den er special-aftappet til Portvinsjulekalender 2019. Den er normalt heller ikke at finde på det danske marked i normalstørrelse flaske, og den er derfor importeret specielt til denne lejlighed.

TYPE: Lágrima White er en ekstra-sød portvin produceret på hvide druer. Modsat de røde portvine, så er drueskallerne ikke i kontakt med druemosten under fermenteringsprocessen. Alle hvide portvine – bortset fra White Colheita – er en blend af flere årgange. Den lagres ca. 3 år på egetræsfade eller ståltanke, alt efter hvilken profil portvinshuset ønsker sin hvide portvin at have. Hvid portvin er den eneste type, som kategoriseres efter sødme- og tørhedsgrad (gram sukker pr. L) – derunder Extra Dry White (<40 gr/L), Dry White (40-65 gr/L), White (halv-sød) (65-85 gr/L), Sweet White (85-130 gr/L) og Lágrima White (ekstra sød) (>130 gr/L). For at opnå en mere tør portvin tilføres druesprit (med 77% alkohol, uden smag eller duft) først senere i fermenteringsprocessen, når mere af druesukkeret er omdannet til alkohol.

LAGRING: Messias Lágrima White er lagret ca. 3 år på egetræsfade.

DRUER: Malvasia Fina, Rabigato og Códega do Larinho – alle hvide druesorter.

SANSEINDTRYK: Gylden farve. Dyb blomster-aroma. Tankerne henledes bl.a. til roser. Meget sød vin, med diskret smag af egetræsfad.

SERVERING OG OPBEVARING EFTER ÅBNING: Bør serveres kold ved 8-10 grader. Dekantering ikke nødvendig. Efter den er åbnet kan den holde sin friskhed i flere uger, hvis den opbevares køligt.

GASTRONOMISK TIP: Sauteret frisk fersken eller figen med lufttørret skinke, hakkede valnødder, rucula-salat, ekstra jomfru olivenolie og fleur de sel. Grillet blæksprutte salat med vinaigrette dressing. Frugtsalat.

COCKTAIL TIP: CaipiPorto – Knus ½ limefrugt i skiver med mascovado-sukker i et whisky-glas. Tilføj pebermynte-blade og knust is, og hæld 6 cl. Lágrima White portvin henover. Røres godt.

PRÆMIER: Vivino (3,8 af 5 stjerner).

PRODUCENT: Caves Messias – www.cavesmessias.pt

IMPORTØR: Nordjysk Vinimport – www.nordjysk-vinimport.dk