18-Portofino-colheita-2005

torsdag, 15. december 2022

Bag dagens låge gemmer sig en TAWNY COLHEITA 2005 portvin fra PORTOFINO.

Dette er en verdenspremiere på Portofino Tawny Colheita 2005, da den endnu ikke er kommet på markedet.

TYPE: En Colheita eller Single Harvest er en Tawny portvin fra et enkelt høstår, som er ældet minimum 7 år på egetræsfade. Colheita portvinen bliver aftappet efter behov, så man vil kunne finde forskellige fadlagrings-stadier af selvsamme vin på markedet over tid. Portvinen får med tiden på de små egetræsfade en mere gylden-brun farve, fordi den har større berøringsflade med fadet, hvorigennem den gradvist iltes. Udover høståret vil aftapnings-året normalt også stå på etiketten. Colheita portvin er filtreret og drikkeklar og vil som regel ikke udvikle sig til det bedre i flasken.

LAGRING: Denne Tawny Colheita 2005 fra Portofino er aftappet på miniature-flaske i 2022 og har dermed lagt på små egetræsfade i ca. 17 år.

DRUER: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinto Cão, Tinta Amarela og Tinta Roriz – alle røde druesorter.

SANSEINDTRYK: Mørk gyldenbrun farve. Duft af moden frugt. Smagen er blød med noter af karamel, krydderier og tørret appelsinskal. Teksturen udvikler sig i munden, og ender i en lang eftersmag.

SERVERING OG OPBEVARING EFTER ÅBNING: Bør nydes ved 12-14 grader. Dekantering er ikke nødvendig. Efter den er åbnet kan den holde sin friskhed i flere uger, hvis den opbevares køligt.

GASTRONOMISK TIP: Svampe-risotto. Brunkager med blåskimmelost og figensyltetøj. Apple crumble med kanel. Gammeldags æblekage. Crème brûlée.

PRODUCENT: Martha´s Wines & Spirits – shop.marthasgroup.com

SUB-REGION: Baixa Corgo.

#15december #portvinsjulekalender #portvin #portofino #colheita #tawny #vingaven #nordjyskvinimport