14-cruz-lagrima

mandag, 14. december 2020

Bag dagens låge gemmer sig en LÁGRIMA WHITE portvin fra PORTO CRUZ.

Porto Cruz Lágrima White findes normalt ikke i miniature-format og er derfor special-aftappet til Portvinsjulekalender 2020.

TYPE: Lágrima White er en ekstra-sød portvin produceret på hvide druer. Modsat de røde portvine, så er drueskallerne ikke i kontakt med druemosten under fermenteringsprocessen. Alle hvide portvine – bortset fra White Colheita – er en blend af flere årgange. Den lagres ca. 3 år på egetræsfade eller ståltanke, alt efter hvilken profil portvinshuset ønsker sin hvide portvin at have. Hvid portvin er den eneste type, som kategoriseres efter sødme- og tørhedsgrad (gram sukker pr. L) – derunder Extra Dry White (<40 gr/L), Dry White (40-65 gr/L), White (halv-sød) (65-85 gr/L), Sweet White (85-130 gr/L) og Lágrima White (ekstra sød) (>130 gr/L). For at opnå en mere tør portvin tilføres druesprit (med 77% alkohol, uden smag eller duft) først senere i fermenteringsprocessen, når mere af druesukkeret er omdannet til alkohol.

DRUER: Códega, Gouveio, Malvasia Fina, Malvasia Rei og Rabigato – alle hvide druesorter.

SANSEINDTRYK: Porto Cruz Lágrima White har en gylden-gul farve. Aromaer fra gule og hvide blomster, pære og æble. Smagen har en struktureret sødme med noter af citrusfrugt, tørret frugt og honning.

SERVERING OG OPBEVARING EFTER ÅBNING: Bør serveres kold ved 6-8 grader. Dekantering ikke nødvendig. Efter den er åbnet kan den holde sin friskhed i flere uger, hvis den opbevares køligt.

GASTRONOMISK TIP: Sauteret frisk fersken eller figen med lufttørret skinke, hakkede valnødder, rucula-salat, ekstra jomfru olivenolie og fleur de sel. Grillet blæksprutte salat med vinaigrette dressing. Frugtsalat.

COCKTAIL TIP: CaipiPorto – Knus ½ limefrugt i skiver med mascovado-sukker i et whisky-glas. Tilføj pebermynte-blade og knust is, og hæld 6 cl. Lágrima White portvin henover. Røres godt.

PRÆMIER: Vivino (3,7 stjerner).

PRODUCENT: Gran Cruz – http://porto-cruz.com/en