12-Trovisca LBV 2018 Øko

tirsdag, 13. december 2022

Bag dagens låge gemmer sig en ØKOLOGISK LATE BOTTLED VINTAGE 2018 portvin fra QUINTA DA TROVISCA.

Dette er en verdenspremiere, da den endnu ikke er kommet på markedet.

TYPE: En Late Bottled Vintage (LBV) er en Ruby-stil portvin fra et enkelt høstår. Som navnet indikerer, kommer denne type portvin først på flaske senere hen sammenlignet med en Vintage portvin.  LBV´en lagres mellem 4 til 6 år i store egetræskar, hvilket gør, at de beholder meget af den intense og livlige frugt-karakter, men tilføres blødhed og kompleksitet fra fadet. Udover høståret vil aftapnings-året normalt også stå på etiketten. Normalt aftappes hele mængden af en LBV-årgang samme år for at have denne samme profil, mens nogle få producenter gør det løbende i det 4., 5. og 6. år. Størstedelen af LBV´erne er filtreret, før de kommer på flaske, hvilket vil sige, at de er drikkeklar, men flere og flere bliver nu aftappet uden filtrering, hvorved de har mulighed for at udvikle sig i flasken – ligesom man kender det fra en Vintage portvin. Hvis LBV´en er ufiltreret vil det som regel stå på etiketten.

LAGRING: Denne Late Bottled Vintage 2018 fra Quinta da Trovisca er filtreret ved aftapning på miniature-flaske i 2022 og har dermed lagt på store egetræskar i ca. 4 år.

DRUER: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz og Sousão – alle røde druesorter.

SANSEINDTRYK: Mørk rubinrød farve med et lilla strejf. Ung og livlig duft med noter af mørke kirsebær og blommer, et strejf af peber. Rige og strukturerede tanniner. Stor dybde. Intense noter af skovbær og krydderier. Lang og vedvarende eftersmag.

SERVERING OG OPBEVARING EFTER ÅBNING: Bør nydes ved 14-16 grader. Dekantering er muligvis nødvendig, hvis den åbnes flere år efter aftapningsåret, da der kan forekomme bundfald. Efter den er åbnet kan en filtreret LBV holde sin friskhed et par ugers tid, hvis den opbevares køligt.

GASTRONOMISK TIP: Oplagt sammen med bløde og stærke oste, rødt kød med kraftig sauce, desserter lavet på mørk chokolade eller med friske skovbær. Risalamande.

PRODUCENT: Quinta da Trovisca – www.trovisca.com

SUB-REGION: Cima Corgo.

IMPORTØR: Nordjysk Vinimport – www.nordjysk-vinimport.dk

#13december #portvinsjulekalender #portvin #quintadatrovisca #latebottledvintage #ruby #økologisk #vingaven #nordjyskvinimport