borges_porto_soalheita_10y_50ml

mandag, 13. december 2021

Bag dagens låge gemmer sig en LATE BOTTLED VINTAGE 2015 portvin fra DOW´S.

TYPE: En Late Bottled Vintage (LBV) er en Ruby-stil portvin fra et enkelt høstår. Som navnet indikerer, kommer denne type portvin først på flaske senere hen sammenlignet med en Vintage portvin.  LBV´en er normalt lagret mellem 4 til 6 år i store egetræskar, hvilket gør, at de beholder meget af den intense og livlige frugt-karakter, men tilføres blødhed og kompleksitet fra fadet. Udover høståret vil aftapnings-året normalt også stå på etiketten. Normalt aftappes hele mængden af en LBV-årgang samme år for at have denne samme profil, mens nogle få producenter gør det løbende i det 4., 5. og 6. år. Størstedelen af LBV´erne er filtreret, før de kommer på flaske, hvilket vil sige, at de er drikkeklar, men flere og flere bliver nu aftappet uden filtrering, hvorved de har mulighed for at udvikle sig i flasken – ligesom man kender det fra en Vintage portvin. Hvis LBV´en er ufiltreret vil det som regel stå på etiketten.

LAGRING: Denne Late Bottled Vintage 2015 fra Dow´s er ufiltreret ved aftapning på miniature-flaske i 2020 og har dermed lagt på store egetræskar i ca. 5 år.

DRUER: Touriga Franca, Touriga Nacional, Sousão (Vinhão), Tinta Barroca og Tinta Roriz (Tempranillo) – alle røde druesorter.

SANSEINDTRYK: Dyb violet farve med rubinrød center. Livlige aromaer af brombær og lakrids er komplementeret af subtile noter af kakao og mynte. Der er også et element af blomst (roser), som reflekterer den betydelig tilstedeværelse af druen Touriga Franca i blendet. I munden er vinen fyldig og med imponerende koncentration og intensitet, som er sammenholdt af en fin struktur, og fine peberrige tanniner. Vinen har en lang og krydret eftersmag kombineret med Dow´s karakteristiske tørre kant.

SERVERING OG OPBEVARING EFTER ÅBNING: Bør nydes ved 16-18 grader. Dekantering er muligvis nødvendig, hvis den åbnes flere år efter aftapningsåret. Efter den er åbnet kan den holde sin friskhed i flere uger, hvis den opbevares køligt.

GASTRONOMISK TIP: Går godt sammen med unghanebryst med rodfrugter og basilikumscreme. Rådyr med bagt pære, svampe og kartoffelflan. Lagrede oste (f.eks. Cheddar og Manchego). Mørk chokolade.

PRODUCENT: Symington Family Estates – www.symington.com ; Dow´s – www.dows-port.com
SUB-REGION: Cima Corgo (Quinta do Bomfim) og Douro Superior (Quinta da Senhora da Ribeira).

IMPORTØR: The Wine Company – www.thewinecompany.dk