Messias 10 Years dry White

fredag, 11. december 2020

Bag dagens låge gemmer sig en 10 ÅRS DRY WHITE portvin fra MESSIAS.

Det er en verdenspremiere på Messias´ 10-års Dry White i miniature-format, da den er special-aftappet til Portvinsjulekalender 2019.

TYPE: En 10 års Dry White er en tør portvin produceret på hvide druer. Det er en blend (blanding) af flere hvide portvine med forskellig lagringsalder på mindre egetræsfade. Med tiden på de små egetræsfade går portvinen fra at være gullig til en mørkere og mørkere gylden-brun farve. Det er Portvinsinstituttet (IVDP), som vurderer, at denne portvin har alle sensoriale karakteristika af en 10 års Dry White. Alt efter de særlige karakteristika af de specifikke hvide portvine som anvendes, samt blandingsforholdet, kan en 10 års Dry White i princippet godt være 9 år i gennemsnit, så længe den lever op til Portvinsinstituttets sensoriale krav i denne kategori. Man finder også portvine i denne kategori, som reelt er en del ældre end 10 år i gennemsnit. Hvid portvin er den eneste type, som kategoriseres efter sødme- og tørhedsgrad (gram sukker pr. L) – derunder Extra Dry White (<40 gr/L), Dry White (40-65 gr/L), White (halv-sød) (65-85 gr/L), Sweet White (85-130 gr/L) og Lágrima White (ekstra sød) (>130 gr/L). For at opnå en mere tør portvin tilføres druesprit (med 77% alkohol, uden smag eller duft) først senere i fermenteringsprocessen, når mere af druesukkeret er omdannet til alkohol.

DRUER: Malvasia Fina, Rabigato, Códega do Larinho og Viosinho – alle hvide druesorter.

SANSEINDTRYK: Lys gyldenbrun farve. Duft af vanilje og krydderier, samt et strejf af blomster. I smagen bekræftes disse karakteristika, kombineret med afdæmpet egetræsfad og en god syre. Lang og behagelig eftersmag.

SERVERING OG OPBEVARING EFTER ÅBNING: Bør nydes ved 8-10º C. Efter den er åbnet kan den holde sin friskhed i flere uger, hvis den opbevares køligt.

GASTRONOMISK TIP: God som aperitif serveret sammen med et mix af nødder og andre tørrede frugter. Krabbesalat. Røget laks med asparges og kold hollandaise. Hummersuppe. Desserter baseret på citrus-frugter.

PRÆMIER: Robert Parker / The Wine Advocate (90 points), Korea Wine Challenge 2017 (Guld).

PRODUCENT: Caves Messias – www.cavesmessias.pt

IMPORTØR: Nordjysk Vinimport – www.nordjysk-vinimport.dk