torsdag, 09. december 2021

Bag dagens låge gemmer sig en WHITE portvin fra PORTO CRUZ.

TYPE: White er en halv-sød portvin produceret på grønne druer. Modsat de røde portvine, så er drueskallerne ikke i kontakt med druemosten under gæringsprocessen. Alle hvide portvine – bortset fra White Colheita – er en blend af flere årgange. Den lagres ca. 3 år på egetræsfade eller ståltanke, alt efter hvilken profil portvinshuset ønsker sin hvide portvin at have. Hvid portvin er den eneste type, som kategoriseres efter sødme- og tørhedsgrad (gram sukker pr. L) – derunder Extra Dry White (<40 gr/L), Dry White (40-65 gr/L), White (halv-sød) (65-85 gr/L), Sweet White (85-130 gr/L) og Lágrima White (ekstra sød) (>130 gr/L). For at opnå en mere tør portvin tilføres druesprit (med 77% alkohol, uden smag eller duft) først senere i gæringsprocessen, når mere af druesukkeret er omdannet til alkohol.

LAGRING: Porto Cruz White er lagret 3 år på ståltanke.

DRUER: Códega, Gouveio, Malvasia Fina, Malvasia Rei og Rabigato – alle grønne druesorter.

SANSEINDTRYK: Strå-gul farve med et gyldent strejf. Aromaer fra gule og hvide blomster, pære og æble. Den har en blød smag med noter af citrusfrugt, tørret frugt og honning.

SERVERING OG OPBEVARING: Bør serveres lettere kold ved 8-10 grader. Efter den er åbnet kan den holde sin friskhed i flere uger, hvis den opbevares køligt.

GASTRONOMISK TIP: Sommer-salater med melon eller appelsin. Frugtsalat med råcreme.

COCKTAIL TIP: Rosemary Port – 1 skive ingefær, 8 cl. White portvin, isterninger, en kvist af rosmarin og toppes med tonicvand i et longdrink glas.

PRODUCENT: Gran Cruz – porto-cruz.com
SUB-REGION: Cima Corgo.