Martha´s LBV-2017

mandag, 06. december 2021

Bag dagens låge gemmer sig en LATE BOTTLED VINTAGE 2017 portvin fra MARTHA´S.

Dette er en verdenspremiere på Martha´s Late Bottled Vintage 2017 i miniature-format, da den er special-aftappet til Portvinsjulekalender 2021. Det er desuden Martha´s Wines´ første LBV nogensinde.

TYPE: En Late Bottled Vintage (LBV) er en Ruby-stil portvin fra et enkelt høstår. Som navnet indikerer, kommer denne type portvin først på flaske senere hen sammenlignet med en Vintage portvin.  LBV´en er normalt lagret mellem 4 til 6 år i store egetræskar, hvilket gør, at de beholder meget af den intense og livlige frugt-karakter, men tilføres blødhed og kompleksitet fra fadet. Udover høståret vil aftapnings-året normalt også stå på etiketten. Normalt aftappes hele mængden af en LBV-årgang samme år for at have denne samme profil, mens nogle få producenter gør det løbende i det 4., 5. og 6. år. Størstedelen af LBV´erne er filtreret, før de kommer på flaske, hvilket vil sige, at de er drikkeklar, men flere og flere bliver nu aftappet uden filtrering, hvorved de har mulighed for at udvikle sig i flasken – ligesom man kender det fra en Vintage portvin. Hvis LBV´en er ufiltreret vil det som regel stå på etiketten.

LAGRING: Denne Late Bottled Vintage 2017 fra Martha´s er filtreret ved aftapning på miniature-flaske i 2021 og har dermed lagt på store egetræskar i ca. 4 år.

DRUER: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinto Cão, Tinta Amarela og Tinta Roriz – alle røde druesorter.

SANSEINDTRYK: Intens rubinrød farve. Intens aroma med noter af modne mørke bær i harmoni med friske blomme og balsamico noter, som tilfører kompleksitet. I munden er de mørke bær endnu mere mærkbare og omfavnende. Høj kvalitet, modne tanniner kombineret med den helt rette syre. Vedvarende eftersmag, igen markeret af den intense frugtsmag.

SERVERING OG OPBEVARING EFTER ÅBNING: Bør nydes ved 14-16 grader. Dekantering er muligvis nødvendig, hvis den åbnes flere år efter aftapningsåret, da der kan forekomme bundfald. Efter den er åbnet kan en ufiltreret LBV holde sin friskhed en uges tid, hvis den opbevares køligt.

GASTRONOMISK TIP: Oplagt sammen med et godt stykke rødt kød med f.eks. pebersauce. Bløde men kraftige oste, såsom bl.a. Stilton.

PRODUCENT: Martha´s Wines & Spirits – shop.marthasgroup.com
SUB-REGION: Baixa Corgo.

IMPORTØR: Mac Y – www.macy.dk
DISTRIBUTIONSPARTNER: Nordjysk Vinimport – nordjysk-vinimport.dk